Evde Şarap Yapmak Zor mudur?

Süryani şarabının üretimi ilk olarak Mezopotamya bölgesinde başlamıştır. Ülkemizde Süryani şarap imalatı Mardin ilinin Midyat ilçesinde kelime olarak “barış” anlamına gelen Shiluh Süryani şarabı adıyla modern şartlarda, taştan yapılmış üretim tesislerinde başlanılmıştır. Bu bölgede bulunan sıcak ortamda soğutma kontrolüne katkı sağlamak amacıyla yapılan taş kesme biçimindeki imalathaneler görülmeye değer yapılar arasında bulunmaktadır.

Shiluh uzun bir geçmişe sahiptir. Eski adıyla bilinen köy, günümüzde Barıştepe olarak bilinmektedir. Burada ve Midyat’ta şarap üreten aileler, genelde evlerinde küçük ölçeklerde şarap üretimi yapmaktadırlar. Ancak imalathaneler büyük ölçekli üretim yapmaktadırlar. Üretilen şaraplar İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde satılmaktadır. Ayrıca şarapevimize gelemeyen şarapseverler için gönderim yapmaktayız.

Süryani Şarabı Nasıl Yapılır?

Süryani şarabı üretimi yedi bin yıllık tekniğe sahiptir. Bu şarabın üretiminde beyaz şarap için yörede yetişen mazrone üzümü kullanılır. Kırmızı şarap için boğazkere ve öküzgözü üzümü kullanılmaktadır. Şarap üretilirken ilk olan emek, üzümün yetiştirilmesidir. Yetiştirilen üzümün kaliteli olması çok önemlidir. En önemli unsurlardan birisi kaliteli üzüm yetiştirmektir. İlk önce şarap yapımına uygun olan üzümler toplanıp, olgunlaşanlar dikkatlice seçilmektedir.

Ev avlusunda hazırlanan koca kazanın içine üzümler boşaltılmaktadır ve bu biçimde 7 gün güneşte bırakılmaktadır. Sonra üzümler sıkma teknesine konulmakta ve suları çıkarılmaktadır. Daha sonra sular, bidonlara doldurulmaktadır. Bidonlar 7 gün güneş ışığında bekletilmektedir ve üzüm suyu şarap halini almaktadır. Ardından evin içine alınan bidonların üzeri örtülüp, sıcaklık muhafaza edilerek dinlenmeye bırakılmaktadır. İçine hiçbir katkı maddesi eklenmeden 1 ay – 40 gün boyunca bekletilen şaraplar, içime hazır hale gelmektedir.

Süryani şarabı alüminyum bir tas içerisine küçük kepçeler ile servis yapılmaktadır. Tastan şarap içmek değişik bir deneyim olmaktadır. Alüminyum tasa konunca şarabın rengi ve kokusu hakkında fikir sahibi olmak zorlaşmamaktadır. Şarabın tadı alışılmış sofra şaraplarından çok farklıdır. Gayet kolay içimli, damakta yumuşak bir tat bırakan çok hoş bir şaraptır.

WhatsApp Sipariş
Gönder