Şaraplar çeşitlerine göre süreleri değişkenlik göstermekle beraber, zaman içerisinde bozulabilirler. Şarapta kaliteyi ve değeri arttıran “yıllanmak” tabiri her şarap için geçerli olmayıp, ucuz fiyatlı şarapların raf ömürleri bir ya da iki yıldır. Bu tip şarap ürünlerini açtıktan sonra, kısa zamanda tüketmek gerekir. Saklama şekli ve koşuluna göre değişkenlik göstermekle birlikte bu süre ortalama 7-14 gün arasındadır. Bozulmuş bir şarabı anlayabilmek için, birkaç hususa dikkat etmek gerekir. Peki, bu hususlar nelerdir?

 

Şarabın Rengine Dikkat Edin

Bu husus başta meyve aromalı şaraplar ile kırmızı şaraplarda geçerlidir. İlk yapmanız gereken bozulduğundan şüphe ettiğiniz şarabı bir kadehe koyup, kadehi ışık alan bir noktaya doğru eğerek rengini incelemektir. Şarap canlı bir renge sahip ise bozuk değildir. Ancak aksine mat ve bulanık bir renk göze çarpıyorsa, o şarabı tüketmemeniz daha sağlıklı olacaktır. Kırmızı şaraplarda, canlı bir kırmızı tonu yerine kiremit rengine benzer bir renk görüyorsanız; yüksek ihtimalle şarap bozuktur.

Şarabı Tadın

En garanti yöntem şüphe duyduğunuz şaraptan bir miktar tatmaktır. Özellikle aynı şarabın taze halini içtiyseniz, bunu tespit etmek daha kolay olacaktır. Eskisine göre daha acı bir tat hissediyorsanız, şarap bozulmuş olabilir. Ancak bazı şarapların, özellikleri sebebiyle durdukça tadı değişir ama bu bozulduğu anlamına gelmez. Çoğu kişi tarafından içilmeyip çöpe atılsa da aslında o şaraplar içilebilirdir. Bu nedenle birkaç farklı kriter yönünden incelemek, daha sağlıklı bir karar vermenizi sağlayacaktır.

Şarabın Tavsiye Edilen Son Tüketim Tarihini İnceleyin

Son kullanım süresi geçen şarapları kesinlikle tüketmemeniz gerekir. Zaten bu durumdaki bir şarabı tattığınızda, lezzetindeki bozulma sebebiyle fazla içemezsiniz. Güneş ışığı altında uzun süre kalan ve saklama koşullarına uyulmayan şarapların, son kullanma tarihinden evvel bozulabileceğini de göz ardı etmemek gerekir.

Süryani şarabı siparişi vermek için whatsapp iletişim hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

WhatsApp Sipariş
Gönder