Süryani Şarabı Nedir?

Şarap Türleri Arasında Bilinen Süryani Şarabı Nedir?

Süryani şarabı, şarapların belirli bir kesimin doğduğu toprak olarak kabul edilen Mezopotamya bölgesinde üretilmiş olan bir şaraptır. Aynı zamanda bu yörede kullanılan sistem, taş üretim tesisi ile kale tarzı bir üretim sistemidir.

Süryani şarabının marka adı olan Shiluh kelimesinin anlamı aslında barıştır. Mardin’de eski adıyla Shiluh olarak bilinen ve üzüm bağları ile birlikte 2 bin 600 yıllık bir tarihe sahip olan köy şimdi Barıştepe olarak da anılmaktadır. Burada Süryani şarabı üreten aileler, evlerinde küçük miktarlarda üretirken, köy isminden gelen Shiluh şaraplarına yol açan Shiluh şaraphanesi biraz daha büyük miktarlarda fabrika şeklinde üretimlerde bulunmaktadır.

Süryani Şarabı ve Tarihi

Bu konu hakkındaki birçok yazılı belgenin varlığına rağmen, şarabın doğduğu bölge hala tam olarak bilinmemektedir. Mezopotamya, Gürcistan gibi çeşitli söylentilere rağmen ilk ortaya çıktığı yerleşim yeri kesin olarak bilinmemektedir. Hatta bazı kaynaklarda Çin ülkesinin adı bile geçiyor. Süryani şarabı ile ilgili emin olunan nokta ise bu şarapların tarihinin Mezopotamya bağları ile doğmuş olmasıdır. Bu da yaklaşık olarak 7 bin yıla tekabül etmektedir.

Vitis Vinifera ve şarap yapımında kullanılan 7000 yıl öncesine ait kalıntıların Mezopotamya’nın kuzeyindeki Turabdin bölgesinde yetiştiğini tarih, belgeleriyle ispatlamıştır. Şu anda kaos içinde olan Lübnan, Suriye ve Filistin gibi bölgelere yayılan bağcılık, Sümerlerin meşhur destanı olan Gılgamış Destanında da anlatılmıştır. Kökenleri Milano’dan 4000 yıl öncesine dayanan Süryaniler, bu mirası Turabdin bölgesinden miras almışlar ve bu kültürün Anadolu ve Yunanistan’da yayılmasında büyük katkı sağlamışlardır.

WhatsApp Sipariş
Gönder