Şarap Tadımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Birden çok şarap çeşidinin tadımının yapılacağı ortamlarda, beyaz şaraplardan başlanıp kırmızı şaraplara doğru tadım yapılırken, genç şaraptan yıllanmış şaraba, sek şarap çeşitlerinden tatlıya, hafif ve az yoğunluğu olan türlerden dolgun gövdeliye doğru gidilmesi şarabın damakta bırakacağı tadın uzun süreli etki etmesi sebebi ile gereklidir.

Süryani Şarap Kusurları

Günümüzde şaraplarda oluşan kusurların büyük yüzdesi mantardan kaynaklanmaktadır. Bu tür şaraplarda küf kokusu hissedilir. Şarap açıldıktan sonra bu koku artış gösterir ve çevreye yayılır. Tatlarında küf ve ekşilik belirgindir. Her türlü şarapta bu sorunla karşılaşmak mümkündür. Bu sebeple şarap üreticileri yekpare kaliteli mantar kullandığında bu sorun en aza indirgenmiş olur. Oksidasyon şarabın normalden fazla oksijene maruz kalması sebebiyle oluşur. Üretim sırasında oksidasyon olabileceği gibi şarap şişelendikten sonra da mantarın hava geçirmesi sebebi ile de bu sorunla karşı karşıya kalınabilmesi mümkündür.

Tadımda Göz, Burun ve Damak

Şarap tadımı esnasında kadeh ayağından tutulması gerekir. Böylece şarabın renk ve berraklığının algılanmasında bardakta parmak izine engel olmak için kadeh bu şekilde tutulmalıdır. Eğer beyaz şarap tadımı yapılıyorsa ayağından tutulan kadehteki şarabın ısısının artmasına engel olunmuş olur. Göz ile yapılan incelemede kadeh ayağından tutularak göz hizasına getirilir ve arka fonda beyaz bir örtüden oluşan fon olması görsel algıyı yükseltir.

Şarap kadehlerinin bombeli olmasının ve kadeh ağız kısmına doğru daralmasının sebebi şarabın aroma ve bukesinin kadehin içerisinde kalmasını sağlamaktır. Aroma ve kokuların iyi algılanabilmesi için kadehin üçte biri aşmayacak şekilde doldurulması gerekir. Sonrasında kadehi buruna yaklaştırarak şarabın birincil aromaları algılanır. Oksidasyon problemi olan şaraplar bu sırada açığa çıkar. Daha sonra ayağından tutulan kadeh kendi ekseni etrafında birkaç kez çevrilerek şarap içerisinde bulunan fenollerin oksijen ile teması arttırılarak özgün aroma ve bukelerin açığa çıkması sağlanıp buruna götürülür.

Koku ve tat alma duyuları beraber hareket ettiği için buruna gelen aromanın tadının da damağa gelmesi gerekir. Eğer tadım sırasında bu iki duyunun verdiği sonuçlar farklı ise bu tür şaraplar kendi içerisinde bir bütünlüğe sahip değil ve tutarsızdırlar. Şaraptan bir yudum içildiğinde dilin ve ağzın her tarafında dolaştırılır, böylece dil üzerindeki farklı tat alma bölgelerine ulaşılır. Algılanan aroma ve lezzetlerin yanı sıra şarabın ağızda uyandırdığı farklı duyumlarda bulunmaktadır. Bunlardan bazıları da uzunluk, asidite ve dokudur.

Süryani şarap siparişi vermek için whatsapp sipariş hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

WhatsApp Sipariş
Gönder